Lammfilé med svampgnocchi och björnbärssås

Serverar: 4 portioner

En modernt variant av den klassiska söndagssteken.

Ingredienser

  • 700 g lammfilé
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl rödvin
  • 1 ½ msk balsamvinäger
  • 3 msk konc. kalvfond
  • ½ tsk rosmarin
  • 1 dl björnbärsmarmelad
  • 250 g blandad svamp
  • 1 påse färsk gnocchi, 500 g
  • ½ påse sallad, t.ex. máchesallad
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 125º.
    2. Putsa köttet, bryn det runtom i en stekpanna i 1 msk smör. Lägg köttet i en ugnssäker form, krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55-60 grader.
    3. Skala och finhacka löken, fräs den i 1 msk smör. Tillsätt vin, vinäger, fond, rosmarin, 2 tsk salt och ½ krm peppar. Låt koka ihop till hälften. Sila såsen. Blanda i marmeladen och låt koka upp. Red av ev. med majsstärkelse, rör ner 1 msk smör.
    4. Grovhacka svampen och fräs den gyllenbrun 5-6 minuter i 1 msk smör.
    5. Koka gnocchin enligt anvisning på förpackningen. Häll av gnocchin och låt steka med svampen på medelhög värme i 1-2 minuter. Ta av från plattan och låt svalna något.
    6. Blanda i salladen och servera med köttet i skivor och björnbärssåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    svengelsk 1 maj 2010

    Gjorde en Kajsa Varg version av det här receptet : buljongtärning, frusna björnbär och en sked socker samt potatis i stället för fond, marmelad och gnochi. Det blev fantastiskt gott. Köttet var mört men krympte mycket litet när det stektes vid 125 grader.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben