Lammgratäng som i Provence

Serverar: 4 portioner

Denna goda gratäng från det soliga Provence innehåller lamm, salvia samt typiskt provensalska örter. En härligt smakrik rätt!

Ingredienser

  • 400 g lammkött från stek eller bog
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Peppar
  • 1 tsk provensalska kryddor
  • 9-10 potatisar, mjölig sort
  • Smör eller margarin till formen
  • Riven muskot
  • Salviablad
  • 1 1/4 dl matlagningsgrädde
  • 1 1/4 dl mellanmjölk
  • 50 g riven emmenthalerost, 17 %
  • 30 g smör eller margarin
  • Instruktioner

    1. Skär lammköttet i tunna skivor. Vänd skivorna i mjölet. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn lammköttet på båda sidor.
    2. Skala och hacka en vitlöksklyfta och krydda köttet med vitlök, salt, peppar och provensalska kryddor.
    3. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Skala den andra vitlöksklyftan och dela den på mitten. Gnid in gratängformen med vitlök och smörj den med matfett.
    4. Sätt ugnen på 225 grader. Klä bottnen och kanterna på formen med potatisskivor. Krydda med salt, peppar och riven muskot. Lägg på köttet och några salviablad. Lägg resten av potatisen ovanpå och krydda igen med salt, peppar och muskot.
    5. Blanda grädde och mjölk och häll det över gratängen. Strö över osten och klicka resten av matfettet över. Ställ in i ugnen i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk. Hacka resten av salviabladen och strö över gratängen. Servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben