Gräddig färskost à la Provence
Serverar: 15-20 portioner
Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta. Smaksätt med det du gilar.
Ingredienser
1 liter filmjölk
1½-2 dl vispgrädde
½-1 tsk salt
Instruktioner
- Häll filmjölk och grädde i en gryta. Värm under omrörning till cirka 45º.
- Slå vätskan i en silduk eller kaffefilter och låt stå och rinna av i cirka 4 timmar.
- Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt och smaktillsats med en gaffel. Forma runda ostar eller lägg i en burk och kyl.
- Vasslen (det som runnit av) är utmärkt att använda som degvätska till syrliga eller mörka matbröd.
- Förslag på smaksättningar:
1-2 tsk vitlökspulver
1 kruka färsk gräslök, finskuren
½ liten burk champinjoner, väl avrunnen och finhackad
15-20 st skalade räkor, väl avrunna och finhackade
Liknande recept
Kommentarer (2)
Hur lång tid tar det innan det blir 45 grader??? tänkte testa med grönpeppar och ha till Charkisar :-)
Det tar inte lång tid egentligen, cirka 10-15 minuter kanske...