Lammkotletter med indisk äppelsås, berberisris och äppelchutney

Serverar: 4 portioner

Berberisbär hittar du på t ex Willys, men det går också bra med tranbär. Jag gjorde det här receptet på fläskkotletter och det blev hur gott som helst.

Ingredienser

  • 4 stora lammkotletter (eller fläskkotletter)
  • 1 msk smör
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Berberisris
  • 1 dl torkade berberisbär
  • 2 tsk smör
  • 2 msk vatten
  • 2 msk strösocker
  • 3 dl basmatiris
  • 1 dl finhackad färsk mynta
  • Sås
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 äpplen, t ex Alice eller Discovery
  • 1 msk olja till stekning
  • ½ tsk sambal oelek
  • ½ msk garam masala
  • 2 krm salt
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • Äppelchutney
  • 4 äpplen, t ex Ingrid Marie
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl honung
  • 2 kanelstänger
  • 1 krm salt
  • ½ krm svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Börja med att göra äppelchutneyn och ställ sedan undan den. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg äpplen, vinäger, honung och kanelstänger i en kastrull. Låt det koka tills äpplena är mjuka och det mesta av vätskan har avdunstat, 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    2. Berberisris: Fräs berberisbären i smör i en kastrull. Tillsätt vatten och socker, låt blandningen småputtra någon minut under omrörning tills den tjocknar. Ställ kastrullen med bären åt sidan. Koka basmatiriset enligt anvisningen på förpackningen. Tillsätt berberisbären och finhackad mynta.
    3. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Låt gärna skalet vara kvar på äpplena, kärna ur och skär dem i tunna klyftor. Fräs löken i olja i en stekpanna. Tillsätt sambal oelek, garam masala, salt och grädde. Lägg i äppelklyftorna och låt allt småputtra några minuter utan att röra för mycket.
    4. Stek kotletterna i smör, 2-3 minuter per sida. Salta och peppra. Häll såsen över kotletterna och servera med berberisris och äppelchutney.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben