Lammspett med kanel-& ingefärsmarinad med sötpotatisklyftor

Serverar: 10 portioner

Härligt smakrika spett med ugnsstekta sötpotatisklyftor som har en lite sötare smak än vanlig potatis. Detta serveras med en majssallad med koriander, vitlök och chili som sätter mycket smak på den sötstarka salladen.

Ingredienser

  • 1 kilo lammytterfilé
  • Marinad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl rapsolja
  • ½ dl kinesisk soja
  • 1½ msk råsocker
  • ½ msk spiskummin
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk salt
  • Sötpotatisklyftor
  • 3 sötpotatisar, á ca 300g
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk flingsalt
  • Majssallad
  • 4 färsk majskolvar eller 2 burkar majskorn, á ca 300g
  • 1 knippa salladslök
  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk pressad citron
  • 1 tsk salt
  • 100 g färsk bladspenat
  • 1 kruka koriander
  • Instruktioner

    1. Börja med köttet. Putsa och skär det i 3x3 cm stora tärningar. Skala och finhacka vitlöken. Blanda den med soja, olja, socker och kryddor. Lägg köttet i marinaden och låt marinera i kylskåpet ca 3 timmar.
    2. Majssallad: Dra bort blasten från den färska majsen, ställ majskolven på högkant och skär av majskornen. Låt majs på burk rinna av. Ansa och finstrimla salladslöken. Kärna ur och finstrimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Fräs majs, lök, chili och vitlök i olja i en kastrull ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt socker, citronsaft och salt och fräs ytterligare ca 5 minuter. Låt kallna.
    3. Sötpotatisar: Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen noga i ljummet vatten. Halvera och skär potatisen i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja och salt. Stek potatisklyftorna mitt i ugnen tills de fått fin färg och är mjuka, ca 20 minuter.
    4. Trä upp köttet på små blötlagda grillspett av trä. grilla dem runtom påutegrill eller i grillpanna ca 6 minuter.
    5. Servera spetten med ugnsstekta sötpotatisklyftor och majssalladen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben