Lammspett souvlaki

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Jag har sökt länge efter ett syrligt och Medelhavs inspirerat recept på Souvlaki och detta är min favorit..Jag har alltid uppfattat Souvlaki som lite mer än bara kryddor och det är Yoghurten som gör hela grejen.

Ingredienser

  • 600 g lammkött (magert från stek eller sadel) Det går alldeles utmärkt att använda fläskkarré eller fläskfile
  • 1 gul lök grovt hackad
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 4 dl grekisk yoghurt alt. mild eller vanlig standard
  • 8 lagerblad
  • 1 tsk oregano eller pizzakrydda
  • 2 msk olivolja
  • 8 trä- / metallspett
  • Instruktioner

    1. Gör en marinad av yoghurt, lök,vitlök,olivolja samt kryddor. Trä spetten antingen före eller efter marinering.
    2. Lägg köttet i marinaden och täck ytan med lagerblad. Låt det hela stå över natten eller minst 4 timmar
    3. Ta upp bitarna och trä på spett om du inte gjort det innan. Torka av spetten och grilla helst på öppen eld av kolbädd.
    4. För att få ett bra resultat hemma så bryner jag spetten hårt i en panna, spetten ska vara väl brynta runt om och sedan in i ugnen 5-10 min tills dom är klara.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    LenaLundqvist1982 9 juni 2010

    Det här var precis hur gott som helst!! :)

    safir74 18 juli 2010

    Jättegott fast jag använde mig utav kycklinginnerfiléer istället. Kommer definitivt att prova detta på lammkött också.

    zopp 22 april 2011

    Ska lagerbladen krossas o vara kvar vid tillagning eller ska de läggas hela o tas bort dan efter tro? undrar pia som ska prova de här läckra spetten..:-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben