Souvlaki med bondsallad

Serverar: 4 portioner

Det grekiska köket bjuder på mycket gott. Lammspetten med bondsallad och tzatziki är en riktig klassiker

Ingredienser

  • 600 g benfri lammstek
  • Salt
  • Peppar
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk
  • Bondsallad
  • 1 färsk gurka
  • 1 paprika
  • 1 röd eller gul lök
  • 4 tomater
  • 150 g fetaost
  • Ca 100 g svarta oliver
  • Dressing
  • 1 msk vinäger
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • 1 msk hackad färsk oregano
  • Salt
  • Peppar
  • Tzatsiki
  • 1/2 gurka
  • 1 tsk salt
  • 2 dl turkisk yghurt
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 2 tsk mynta eller citronmeliss, hackad
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°
    2. Skär köttet i lika stora kuber. Krydda det med salt och peppar. Lägg köttet i en skål. Skär paprikorna i bitar.
    3. Blanda samman olivolja, pressad citronsaft, pressad vitlök och oregano. Häll det över köttet och rör om. Ställ det att marineras ca 30 minuter.
    4. Gör salladen under tiden. Kärna ur gurkan och skär den i stavar. Kärna ur och skiva paprikan. Skala och skiva löken. Skär tomaterna i skivor eller klyftor. Blanda samman alla grönsakerna.
    5. Rör samman dressingen och häll den över grönsakerna. Låt det stå kallt en stund och ta åt sig smakerna.
    6. Smula fetaosten över salladen och strö oliverna ovanpå.
    7. Tzatziki: Skölj och riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Lägg den i en sil och strö över saltet. Låt gurkan rinna av 10 minuter. Pressa ur saften innan gurkan läggs i en skål.
    8. Tillsätt yoghurt, olivolja, vitlök, mynta eller citronmeliss. Rör om och smaka av med salt och svarpeppar
    9. Trä upp kött och paprikabitar på blötlagda spett. Grilla dem på utegrill eller i grillpanna ca 10 minuter. Bjud spetten med bondsallad och Tzatziki.
    10. Lycka till! Smaklig måltid.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben