Anna Adéns grundrecept till semlor kan också bakas ut till längder som här, när man har många att bjuda! Visst är det härligt.
Ingredienser
14-16 dl, 1000 g vetemjöl special
1½ dl socker
125 g smör, rumsvarmt
50 g jäst för söta degar
2 tsk krossad kardemumma
1 ägg
5 dl mjölk
Pensling
2 äggulor
1-2 msk mjölk
Fyllning
100 g skållad mandel
Inkråm från bullarna, eller 2 gamla bullar uppblötta i lite mjölk
Ca ½ dl mjölk
250 g mandelmassa
Garnering
4-5 dl vispgrädde
Florsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och ägg i en bunke eller assistent.
Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela degen i 4 bitar och forma till långa längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
- Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen.
Grädda i ugnen 10-12 minuter. Låt längderna svalna på galler.
- Fyllning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rosta den skållade mandeln lätt 10-15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg. Låt svalna och hacka den ganska grovt.
Skär toppen av längderna och gröpa ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken, riv ner mandelmassan och arbeta till en slät midig massa. Vänd till sist ner mandeln.
- Lägg samman de långa semlorna: spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med locket och pudra florsocker över.
Liknande recept
Kommentarer (8)
Relaterade Artiklar
Fettisdagen
Förr åt man bara semlor en dag på året, nu för tiden äter vi semlor...
Dags för fastlagsbullar
Vad tiden går fort! Nu är det redan dags att äta fastlagsbullar eller...
Den farliga maten
Matproducenter har under ett antal decennier använt tillsatser i sina...
verkar både gott och praktiskt. Måste prova
Stort tack för ett jättebra recept detta kommer jag använda många gånger..
Tack för ett bra recept! Har gjort detta ett par gånger, kanon när man är några stycken./ Pytte
Kommer att använda detta nästa år då det är min tur att fixa "el ROSCON de REYES" till trettondagen!!!! Och fylla den med mascarponekräm och garnera med grädde...................... Vad tror ni om det???
Tack, härligt den formen gillar :)
Osita jag tror det blir en bra ide :) Funderar också på att göra detta recept till roscon, min tur detta året. Kommer dock att fira det till helgen istället då det inte passar någon idag. Har du gjort det ? Hur blev det?
Suveränt vackra och gott blev det! Jag tillsatte lite saker :-) Tog bort kardemumman, tillsatte 2 teskedar bakpulver plus 1 kryddmått salt. Sedan så vill jag tillägga att man behöver mera mjölk när man blandar ihop fylllningen. Ni vet väl också om att man kan frysa ned hela semlor och sedan ta fram dem när man blir sugen igen! Vispad grädde går utmärkt att frysa! Toppengott och tack för denna idé/kram
Superbra recept!! Gjorde en halv sats, en längd och åtta bullar, blev hur bra som helst! :) Tack!!