Ärtsoppa med fläsk i gillar jag, detta recept är för mig både nytt och låter spännande.
Ingredienser
6 hg renskav eller suovas
5 dl gula ärtor
3 liter vatten
3 tsk grovsalt
4-6 medelstora runda potatisar
Torkat renkött, kan uteslutas
Instruktioner
Rensa och skölj ärtorna. Blötlägg ärtorna i lite vatten över natten.
Slå bort blötläggningsvattnet. Om du har tillgång till torkat renkött skär du det i små bitar och blötlägger tillsammans med ärtorna.
Koka ärtorna i 1½ liter vatten i en och en halv timme. Se till att soppan inte kokar torrt. Späd med vatten om så behövs. Tillsätt grovsaltet.
Bryn renskaven/suovas lätt och lägg den sedan i soppan. Medan det kokar i ungefär 25 minuter skalas potatisen och skärs i bitar. Lägg potatisen i soppan och koka ytterligare ca 10 minuter tills potatisen är kokt.
Avsmaka soppan med salt eller vatten om det behövs.
Tips!
Enligt Pär Granlund är en klick pepparrotsgrädde gott i stället för senap.