Ärtsoppa med räkor och pepparrot

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 2 timmar

Smakrik och elegant ärtsoppa som passar särskilt bra en varm sommardag.

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl vitt vin
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 liter vatten
  • 1 kg gröna ärter (frysta)
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 400 g färska räkor
  • ½ dl finhackad dill
  • ½ dl färskriven pepparrot
  • Instruktioner

    1. Klassisk ärtsoppa kräver noggranna förberedelser och mycket arbete med ärter som ska rensas och blötläggas och skummas i kokande blötläggningsvatten. Dock icke denna eleganta sommarvariant som är lätt och rolig att laga och som med sin mjuka smak illustrerar att ärtsoppa faktiskt kan avnjutas grön istället för gul och med räkor och pepparrot istället för fläsk och senap.
    2. Exklusiv ärtsoppa med räkor och pepparrot är smakrik, mjuk och elegant. Den kan med fördel ätas en riktigt varm sommardag. Gärna i sällskap av en välkyld Riesling. Vill man ha ärtsoppan lite hetare är det bara att öka dosen pepparrot.
    3. Dessutom kan soppan enkelt förvandlas till en ärtgrön, svalkande gazpacho! Det är bara att hälla upp soppan i dricksglas och låta den bli riktigt kylskåskall före serveringen.
    4. Börja med att skala räkorna och ställa dem kallt. Skala och hacka löken. Hetta upp smöret i kastrull och fräs löken mjukt. Tillsätt grädde, vin, buljongtäringar, vatten och koka upp. Sjud cirka 5 minuter. Häll i de frysta ärterna och koka upp. Ös ärtor och övriga ingredienser till mixern, komplettera med spad efter behov. Mixa soppan slät och slå över i kastrull. Värm soppan före servering. Smaka av med salt och peppar. Servera ärtsoppan med räkor, dill och nyriven pepparrot.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben