Lasagne med renskav och getost

Serverar: 8 portioner

Lasagne uppskattas av både stora och små. Fördelen med denna rätt är att den sköter sig själv i ugnen, likaså att den kan varieras efter tycke och smak.

Ingredienser

  • Renskavsröra
  • 960 g fryst ren- eller viltskav
  • 450 g rensad svamp, t ex kantareller
  • 4 röda lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk smör, till stekning
  • 4 msk messmör
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar, nymald
  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 20 färska lasagneplattor
  • Getostsås
  • 4 msk smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 l mjölk
  • 500 g fransk getost
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Renskavsröran: Sätt ugnen på 225°.
    2. Halvtina renskaven. Skiva svampen. Hacka lök och vitlök. Sätt en gryta eller stor stekpanna på medelvarm spisplatta. Lägg i hälften av smöret och bryn skaven några minuter, finfördela den med en trägaffel. Ta upp den.
    3. Skölj ur pannan. Fräs lök och svamp i resterande smör. Tillsätt skaven, messmör, timjan, salt och peppar. Häll i vatten och buljongtärning, lägg på lock och sänk värmen. Låt det småputtra 20-30 minuter. Rör om då och då. Smaka av.
    4. Getostsås: Smält smöret och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken under vispning. Koka såsen ca 5 minuter under omrörning till lagom konsistens. Skär bort kanterna på getosten. Skär den i mindre bitar och lägg i såsen. Låt osten smälta i såsen. Smaka av med salt och peppar.
    5. Smörj 1-2 ugnssäkra formar. Varva renskavsröra, ostsås och lasagneplattor i flera omgångar. Börja med renskaven, sedan ostsåsen och lasagneplattorna. Det översta lagret ska bestå av ostsås ovanpå ett lager av lasagneplattor.
    6. Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter. Kontrollera att lasagnen inte bränns vid och att lasagneplattorna är mjuka när du tar ut lasagnen ur ugnen.

    Liknande recept

    5
    45 min
    8-10
    1
    1
    1 h 45 min
    9

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben