Lax med paksoi och sötpotatiskräm

Serverar: 4 portioner

Laxen blir saftig och fin när den efterbakas på låg värme i ugnen.

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé med skinn (ca 150 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • Sötpotatiskräm
  • 700 g sötpotatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk pressad lime
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk salt
  • Paksoi
  • 4 paksoi (á 100 g)
  • 2 tsk olivolja
  • 1 röd chili, spansk pepparfrukt
  • ½ tsk salt
  • Garnering
  • 100 g rostade cashewnötter
  • ½ kruka korianderblad
  • 4 msk ostronsås
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 100 grader.
    2. Stek laxen knaprig på skinnsidan i olivolja. Salta och peppra. Lägg laxen på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen 20-25 minuter tills innertemperaturen är 50 grader.
    3. Sötpotatiskräm: Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna. Koka sötpotatis och vitlök mjuk i saltat vatten. Låt rinna av ordentligt. Mixa slät med mixerstav tillsammans med ingefära, pressad lime och creme fraiche. Smaka av med salt.
    4. Skär paksoien i fjärdedelar. Stek dem gyllenbruna i olivolja ca 2 min per sida. Kärna ur och strimla chilin och tillsätt när paksoien är färdig. Smaka av med salt.
    5. Fördela sötpotatiskrämen på tallrikar. Lägg på lax, paksoi och toppa med cashewnötter och korriander. Ringla över ostronsåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben