Lax med rostade rotfrukter och kall sås

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Något tidskrävande med all rotfruktsskalande och -tärnande men går bra att förbereda några timmar i förväg.

Ingredienser

  • 4 laxfilé
  • Smör för stekning
  • Havsörtsalt
  • Citronpeppar
  • Kålrot, lite
  • Rotselleri, liten
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 potatisar
  • 1 purjolök
  • 7-8 vitlöksklyftor
  • 1 dl olja
  • Knorr grillkrydda
  • 1 liten röd lök
  • 3 dl créme fraiche
  • 1 påse Örtagård sallaskrydda
  • 300 g brytbönor eller sockerärter
  • Instruktioner

    1. Skala o tärna rotfrukten, lägg i en bunke med lock eller i en plastpåse. Häll över oljan o knorr grillkrydda, låt stå o dra några timmar.
    2. Blanda créme fraichen med örtagårdskryddan, hacka rödlöken och pressa i 2 klyftor vitlök låt dra några timmar. Skiva purjon lägg i botten på en ungsform, lägg över den marinerade rotfrukten o resten av vitlöken i halvor. Grädda rotfrukten tills den är mjuk 20-30 minuter. Koka under tiden bönorna eller ärtorna.
    3. När rotfrukten är nästan klar krydda laxen med citronpeppar och havsörtsalt och stek den i smör i en grillpanna.
    4. Servera med den kalla såsen. Ett god alternativ till sås är att blanda créme fraiche med Café de Paris såspulver

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben