Lax- och räkpasta med apelsin

Serverar: 4 portioner

Tar lite tid, men denna rätt är väl värd att vänta på. Kanske verkar det lite jobbigt med de olika momenten. Men tro mig det är inte så svårt. Räkorna kan man om man vill byta ut mot havskräftor.

Ingredienser

  • 300-400 gram pasta t.ex. tagliatelle
  • 400 g färsk lax
  • 500 g räkor med skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl grönsaksbuljong av tärning
  • 1 dl vitt vin eller 1 msk pressad citron + 1 dl vatten
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • ½ tsk färsk eller torkad timjan
  • Rivet skal av apelsin
  • 2 krm salt
  • ½ krm cayennepeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkålsstånd (ca 200 g)
  • Färsk timjan till servering
  • Instruktioner

    1. Skala räkorna och spara skalen. Fräs skalen i hälften av oljan. Rör ner tomatpurén och häll på buljong och vin (eller vatten och citron). Koka skalen ca 10 minuter under lock.
    2. Sila sedan bort skalen och tillsätt crème fraiche. Låt såsen koka ihop. Smaksätt med timjan, apelsinsaft och apelsinskal, salt och peppar. Skala och hacka vitlöken. Skär fänkålen i strimlor. Skär laxen i tärningar.
    3. Hit kan du förbereda.
    4. Koka pastan. Fräs vitlök och fänkål mjuka i lite olja, blanda sedan ner dem i såsen. Lägg i räkorna, låt dem bli varma men inte koka då blir de sega. Stek laxtärningarna hastigt i lite olja i het stekpanna så att de knappt blir genomstekta.
    5. Blanda slutligen pastan med såsen och strö över laxtärningar och färsk timjan.
    6. Hemskt gott med lite vitt vin till ; )
    7. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    4
    30 min
    2
    1

    Kommentarer (2)

    lena1j 4 oktober 2009

    Detta ger jag högsta betyg det är så supergott

    aian09 30 mars 2010

    Det är värt den tiden det tar att göra, helt underbart gott blev det!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben