Lax Östanå

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Receptet är enkelt, men det färdiga resultatet smakar och ser ut som du lagt ner stor möda.

Ingredienser

  • 600 - 800 g hel benfri laxfilé med skinnet kvar
  • Salt
  • Nymalen peppar
  • Smör att steka i
  • 200-300 g färska champinjoner
  • 4 mogna tomater
  • 8 salladslökar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl fiskbuljong av tärning (vatten + tärning)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad gräslök
  • Instruktioner

    1. Börja med såsen. Putsa och dela champinjonerna i bitar. Klyv tomaterna. Kärna ur dem och dela varje halva i 4 delar. Dela salladslöken i en vit och en grön del.
    2. Låt grädden, fiskbuljongen och vinet koka ihop i 4-5 min. Mosa ihop smöret och vetemjölet med en gaffel och vispa ner det i såsen
    3. Lägg i det vita av salladslöken och låt koka i 3-4 min. Lägg sedan i tomaterna, svampen och det gröna av salladslöken och sjud upp. Dra kastrullen åt sidan.
    4. Dela laxfilén i 4 portionsbitar, salta och peppra dem lätt. Låt smöret bli gulbrunt i stekpannan och stek först laxen på skinnsidan 3-4 min, sedan knappt en min på köttsidan. Den är färdig när fiskköttet inte ger efter när du trycker på den lätt med en gaffel.
    5. Värm såsen, smaka av med salt och peppar och vänd ner nästan allt det klippgröna.
    6. Fördela såsen vackert på tallrikar och lägg laxen utan skinn ovanpå.
    7. Garnera med resten av det gröna och servera med kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben