Lax på norrlänskt vis

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Snabbt och lättlagat, men oerhört gott till potatis eller pasta!

Ingredienser

  • 500-600 g skinn. och benfri lax, färsk eller rökt
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 purjolök fint kackad eller strimlad
  • ½ dl finklippt dill
  • ½ dl finklippt gräslök
  • 2 msk finklippt persilja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Margarin eller olja
  • Potatis eller Pasta
  • Instruktioner

    1. Börja med att sätta på potatisen för kokning. Skölj och skär purjolöken.
    2. Ta fram en stekpanna tillsätt en klick margarin och/eller en skvätt olja. Under tiden skär du laxen i portionsbitar och saltar och pepprar dem. När pannan är lagom varm lägger du i dem med "skinnsidan" upp. Lägg även i purjolöken, fräs den på svag värme tills den blir mjuk och laxen fått en gyllengul färg.
    3. Vänd då på laxen och tillsätt grädden och mjölken, sedan dill, gräslök och persilja. Låt anrättningen "puttra" tills laxen och potatisen är klar. Smaka av såsen med salt och peppar.
    4. OBS! Ha inte en för stor stekpanna. Såsen bör täcka laxen till minst 2/3. Om den inte gör det bör du lägga ett lock över eller täcka med folie, för annars kan laxen bli torr. Går även att tillaga ugn.
    5. Vill du ha en magrare variant så byt ut grädden mot mjölk och red av såsen med maisena mjöl!
    6. Variation: Om du har varm eller kallrökt lax behöver du inte steka på den utan gör såsen och finfördela laxen ned i den. Låt det få ett rejäjt uppkok och småpluttra lite så är den klar och blir helt underbar till pasta av det flesta slag!

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Magge84 6 oktober 2008

    Väldigt gott och frächt. Jag gjorde med pasta och det är att rekomendera. Tack för receptet /Magge84

    Annsofi3 22 april 2010

    Mm, jag gillar denna rätt mest med potatis! Gottigott!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben