Lax på saltbädd med gräslökssås

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 40 minuter

Väldigt god och saftig lax. Mjuka och lena smaker Min dotters favorit.

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé
  • Grovt salt som täcker botten på långpannan
  • Gräslökssås
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ tsk salt
  • 1-2 kryddmått vitpeppar
  • 1 dl finklippt gräslök (1 paket djupfryst)
  • 1 msk smör
  • Instruktioner

    1. Sätt på ugnen, 125 grader
    2. Ta bort alla ben i laxen, men låt skinnet sitta kvar. Lägg folie i botten på en långpanna. Strö i grovt salt ca 1½ cm tjockt lager, som fisken skall få plats på. Lägg laxfilén ovanpå saltet med skinnet mot saltet. Låt fisken steka i ugn tills termometern visar 52 grader, ca 25 – 30 min
    3. (Om man vill kan ugnen vara 175 grader varm och låta fisken stå inne ca 18-20 min.) Godare fisk med lägre temperatur
    4. Gräslökssås Blanda vin och fiskbuljong i en kastrull. Låt det koka upp. Klicka i crème fraiche och koka ihop såsen 10-15 minuter på stark värme. Vispa då och då. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt gräslöken och klicka i smöret. Låt såsen koka upp.
    5. Servera laxen med såsen och pressad potatis och gärna broccoli till. ( Eller grön sparris, beroende på säsong)

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben