Laxfjärilar med vermouthsås och pressad potatis

Serverar: 4 portioner

Detta har varit min favoritfiskrätt så länge jag kan minnas. Riktigt gott och dessutom väldigt enkelt.

Ingredienser

  • 4 laxfjärilar à 150 g
  • ½ tsk salt
  • ½ krm nymalen vitpeppar
  • ½ msk olja till pensling
  • Vermouthsås
  • 1½ dl torr vermouth
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl Crème fraiche
  • ¼ krm cayennepeppar
  • Garnering
  • 8 stjälkar grön knoppsparris
  • 8-12 stora skalade räkor
  • Instruktioner

    1. Koka upp vinet tillsammans med buljongtärningen och låt det koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt crème fraichen och låt koka ytterligare c:a 5 minuter. Smaka av såsen med en aning cayennepeppar eller ett varv på vitpepparkvarnen, och eventuellt några korn salt.
    2. Sätt ugnen på 225°C. Krydda laxfjärilarna med salt och peppar, och pensla dem lätt med olja. Lägg dem i en långpanna eller en ugnssäker form. Baka fjärilarna i mitten av ugnen i 6-8 minuter, beroende på fiskens tjocklek. Värm sparrisen under tiden.
    3. Lägg upp laxen på ett varmt fat eller på tallrikar, slå såsen omkring och garnera med sparris och räkor. Servera med pressad potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Magnus Berglund 20 juli 2022

    :-)

    Eva 20 juli 2022

    :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben