Laxmousse med dill och räkor

Serverar: 6-8 portioner

Smidig bjudrätt till sommarens kalas. Gör den i förväg och servera med bröd och färskpotatis!

Ingredienser

  • 400 g laxfilé
  • 8 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 500 g räkor
  • 2½ dl mellangrädde
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 2 msk fransk senap
  • 3/4 dl chilisås
  • 1 dl hackad purjolök
  • 1 dl hackad dill
  • 1 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 8 gelatinblad
  • ½ citron
  • Garnering
  • Sallad
  • Citron
  • Dill
  • Räkor
  • Instruktioner

    1. Koka laxen i saltat vatten ca 10 min. Ta upp den ur spadet och låt den kallna.
    2. Skala räkorna. Hacka hälften av dem grovt. Spara resten till garneringen. Dela fiskköttet i småbitar.
    3. Vispa grädden. Blanda den med lax, räkor (spara några till garnering), crème fraiche, majonnäs, salladskrydda, senap, chilisås, purjolök, dill, salt och peppar.
    4. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Pressa citronen. Låt gelatinbladen smälta i citronsaften i en kastrull på svag värme. Rör ner det i laxsmeten och häll upp i en sockerkaksform eller i portionsformar. Låt stå kallt någon timme.
    5. Stjälp upp på uppläggningsfat och garnera med t.ex. sallad, dill, räkor och citron. Servera med kokt färskpotatis, sallad, gräddfil smaksatt med dill samt bröd.
    6. Tips! När moussen skall hällas upp: Doppa formen hastigt i hett vatten, då lossar den lätt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben