Laxpaj med purjolök

Serverar: 6 portioner

Perfekt till buffén

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • ½ tsk salt
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 2 purjolökar
  • 1 msk smör
  • 300 g kallrökt lax
  • 3 ägg
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • 100 g ädelost
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    Hacka samman smöret, mjölet och saltet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg. Tryck ut degen och klä en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ formen kallt i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Strimla purjolöken och fräs den mjuk i smör under omrörning. Salta och peppra. Strimla laxköttet. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Blanda purjolöken och laxstrimlorna, bre ut det i pajskalet. Vispa samman äggen och grädden. Smula i osten och smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet. Grädda pajen i 30-35 minuter, tills den har stelnat och fått fin färg. Servera laxpajen varm eller ljummen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben