Laxrillette med friterad palsternacka

Serverar: 6-8 portioner

Har ej själv provat detta recept men sparar ändå ned det eftersom det låter så fantastiskt gott. Skall bli vår nyårsförrätt imorgon!!!

Ingredienser

  • 250 g lax, färsk, utan skinn och ben
  • 3 dl fiskbuljong
  • 100 g smör
  • 1,5 msk olivolja
  • 100 g rökt lax
  • 1 citron, pressad
  • Svartpeppar, färskmalen
  • 75 g forellrom, ca
  • Citroner, till servering
  • 500 g palsternacka
  • 6 stjälkar timjan
  • Salt
  • Olja, till fritering
  • Instruktioner

    1. Lägg laxen i kokande buljong och låt den sjuda på svag värme tills den är nätt och jämt färdig, ca 10 minuter. Ställ åt sidan, utan lock, och låt svalna i buljongen.
    2. Dela den avsvalnade laxen i bitar (den ska fortfarande vara lite ljummen). Blanda den med smör och olivolja för hand med en gaffel eller i en matberedare.
    3. Strimla den rökta laxen och rör i den. Smaka av med pressad citron och peppar. Täck över och ställ i kylskåp.
    4. Skala och skiva palsternackorna tunt. Skär dem i strimlor.
    5. Hetta upp oljan. Lägg i strimlorna och fritera i omgångar tills de får färg, ca 2 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på papper. Salta lite försiktigt, eftersom laxkräm och forellrom har mycket sälta.
    6. Fritera även timjanstjälkarna. Här gäller det att vara observant eftersom det går väldigt fort, särskilt om man använder timjan på kruka. För lite styvare timjan som växt ute har man lite mer tid på sig.
    7. Ta ut laxrilletten ur kylskåpet en halvtimme före servering, så att den hinner mjukna.
    8. Fördela den friterade palsternackan på tallrikarna. Lägg en klick av laxrilletten bredvid, toppa med laxrom och friterad timjan. Strö på finrivet citronskal och mal lite svartpeppar över tallriken. Servera med en citronklyfta till var och en.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben