Leilas Aunt Sallys blåbärspaj med snabb rårörd vaniljkräm

Serverar: 12 portioner

Tid: 1 timme

Blåbär är både nyttigt och gott. Här får de huvudrollen i en underbar blåbärspaj.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 300 g kallt smör
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 msk kallt vatten (om det behövs)
  • Fyllning
  • 500 g frysta björnbär (2 paket)
  • 500 g frysta blåbär (2 paket)
  • Rivet skal av 2 citroner
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl potatismjöl
  • Pensling
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • Råsocker
  • Instruktioner

    1. Mördeg: Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
    2. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Klä ett pajskal med cirka 2/3 av mördegen. Rör ihop björnbär och blåbär. Tillsätt socker, potatismjöl och citronskal och fyll pajskalet.
    3. Kavla ut resten av degen till en avlång platta och skär ut 7 stycken 1½ cm breda remsor och lägg remsorna som ett rutmönster över bärfyllningen. Vispa upp ägget med mjölken och pensla remsorna. Strö råsocker över.
    4. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben