Leilas bagels

Serverar: 12 portioner

Jättegoda bagels från Leila Lindholm.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2.5 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 13.5 dl vetemjöl special
  • Vatten till kokning
  • Pensling och garnering
  • 1 st Uppvispad äggvita
  • 1 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung.
    2. Tillsätt lite mjöl i taget.
    3. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård.
    4. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.
    5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
    6. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.
    7. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
    8. Koka upp vatten i en stor kastrull.
    9. Sätt ugnen på 175 grader.
    10. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.
    11. Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
    12. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön (kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön).
    13. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    12
    3
    4.8
    35 min
    1
    36
    3.3
    20 min
    3-4
    7

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben