Leilas mandelmusslor med apelsingrädde och färska fikon

Frisk och julig smak av apelsin och fikon. Gott till kaffet eller som egen efterrätt.

Ingredienser

  • 2 st bittermandlar
  • 1 dl skållad sötmandel
  • 100 g smör
  • 0.75 dl strösocker
  • 0.5 st ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl tjock grekisk yoghurt
  • 3 msk florsocker (cirkamängd, efter smak)
  • 2 msk Grand Marnier (cirkamängd, efter smak)
  • 1 st apelsin, skalet
  • 9 st färska fikon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Riv ner bittermandlarna i en mixer. Tillsätt mandeln och mixa fint.
    3. Vispa mjukt smör och strösocker till en fin smet.
    4. Tillsätt mandel, ägg och vetemjöl.
    5. Arbeta degen och pensla formarna med smält smör.
    6. Klä formarna med degen.
    7. Grädda musslorna tills de fått lite färg i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
    8. Stjälp genast upp kakorna på ett galler klätt med bakplåtpapper. Vänd formarna upp och ner med hjälp av en torr kökshandduk och slå med en sked på baksidan av formarna tills kakorna lossnar. Vänd dem till rätt sida uppåt och låt kallna.
    9. Fyllning: Vispa grädden fast och fluffig och blanda den tillsammans med yoghurt.
    10. Vänd försiktigt ner florsocker, Grand Marnier och rivet apelsinskal.
    11. Fyll formarna med apelsingrädden och garnera med halverade fikon.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    saxa 7 december 2011

    Provade detta med lite mindre bittemandel, men kommer nästa gång följa receptet. Har inte prövat fyllningen, men kommer att gör de.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben