Lenrimmad lax

Serverar: 10 portioner

Oftast när man rimmar lax på restaurang använder man metoden torrsaltning (1 del socker och 3 delar salt) och det är då mycket lätt att fisken blir för salt och torr. Med den variant som beskrivs här blir fisken len och mjäll. Lenrimmad lax är hållbar i ca 2 veckor vid rätt förvaring (i kyl max + 2_C).

Ingredienser

  • 2 kg lax
  • 2 dl salt till torrsaltning
  • Saltlake
  • 2liter vatten
  • 1 dl finsalt
  • Instruktioner

    Dag 1: Filea laxen och dra bort strålbenen med en plattång. Be gärna din fiskhandlare om hjälp. Lägg laxsidorna med skinnsidan nedåt på ett djupt bleck och gnid in 2 dl salt laxens köttsida. Täck över med plastfilm och ställ in i kylen över natten. Koka saltlaken och låt den kallna helt.Dag 2: Skrapa bort överblivet salt med handflatan och lägg över laxen på ett nytt rent bleck med höga kanter. Häll över laken och låt stå i minst 2 dygn. Laxen kan förvaras i laken 1 vecka, sedan måste du byta lake och kan därefter förvara laxen i högst 1 vecka till.Vid servering: Ta upp fisken och låt den rinna av. Torka den med hushållspapper. Skiva den i tunna skivor och servera t ex dillstuvad potatis till.Denna lax kan även användas till bland annat canapéer, sandwichar, bufféer och laxpudding. Till förrätt går det åt 50-60 g och till huvudrätt ca 100-110 g benfri lax.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Caroline Nielsen 6 november 2022

    Inget socker alls?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben