Leverpastej -Dansk Leverpostej - ”Den lille hüttemeiers Leverpostej”
Från ”Den Lille Hüttemeier” (1958).
Fritt översatt från danskan och justerad efter inrådan
av Allt om Mat av Thomas Gustafsson.
Smörrebröd på dansk
Leverpostej serveras ljummen på danskt grovbröd
tillsammans med bacon, champignon, sky og agurk
Tillbehör: Källarkall Carlsberg Hof och en Aalborgsnaps.
Ingredienser
500 gram svinlever (eller kalvlever)
400 g späck (varav 100 g gärna får vara rökt)
50 gram smör
50 gram mjöl
1 ½ deciliter vispgrädde
1 ½ deciliter mjölk
2 ägg
½ lök
Några ansjovisar
2 tsk salt
½ tsk peppar
Några skivor bacon
1-2 msk Cognac gör gott för smaken
Instruktioner
- Gör så här:
- Rensa levern från eventuella hinnor.
- Kör lever och späck genom köttkvarnen 2 gånger.
Kör även lök och ansjovis genom köttkvarnen.
- Smält smöret och pudra i mjölet. ”Samla ihop” och
tillsätt mjölk och grädde lite i taget.
Låt koka under några minuter under omrörning.
- Vispa i äggen ett i taget och tillsätt ansjovis, lök,
salt och peppar.
- Tillsätt det malda späcket och låt smälta delvis.
Rör i den malda levern.
- Smaka av och fördela sedan i välsmorda ugnsfasta formar.
Fördela baconskivorna på pastejerna
- Baka leverpastejerna i vattenbad.
Vattnet skall koka när pastejerna sätts i ugnen.
Efter drygt 50 minuter är pastejerna klara
Liknande recept
Kommentarer (1)
Ugnstemperatur?