Leverpastej -Dansk Leverpostej - ”Den lille hüttemeiers Leverpostej”

Serverar: 5 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

Från ”Den Lille Hüttemeier” (1958). Fritt översatt från danskan och justerad efter inrådan av Allt om Mat av Thomas Gustafsson. Smörrebröd på dansk Leverpostej serveras ljummen på danskt grovbröd tillsammans med bacon, champignon, sky og agurk Tillbehör: Källarkall Carlsberg Hof och en Aalborgsnaps.

Ingredienser

  • 500 gram svinlever (eller kalvlever)
  • 400 g späck (varav 100 g gärna får vara rökt)
  • 50 gram smör
  • 50 gram mjöl
  • 1 ½ deciliter vispgrädde
  • 1 ½ deciliter mjölk
  • 2 ägg
  • ½ lök
  • Några ansjovisar
  • 2 tsk salt
  • ½ tsk peppar
  • Några skivor bacon
  • 1-2 msk Cognac gör gott för smaken
  • Instruktioner

    1. Gör så här:
    2. Rensa levern från eventuella hinnor.
    3. Kör lever och späck genom köttkvarnen 2 gånger. Kör även lök och ansjovis genom köttkvarnen.
    4. Smält smöret och pudra i mjölet. ”Samla ihop” och tillsätt mjölk och grädde lite i taget. Låt koka under några minuter under omrörning.
    5. Vispa i äggen ett i taget och tillsätt ansjovis, lök, salt och peppar.
    6. Tillsätt det malda späcket och låt smälta delvis. Rör i den malda levern.
    7. Smaka av och fördela sedan i välsmorda ugnsfasta formar. Fördela baconskivorna på pastejerna
    8. Baka leverpastejerna i vattenbad. Vattnet skall koka när pastejerna sätts i ugnen. Efter drygt 50 minuter är pastejerna klara

    Liknande recept

    2
    1 h 40 min
    2

    Kommentarer (1)

    Otto 9 december 2020

    Ugnstemperatur?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben