Ugnsbakad Leverpastej

Mormors recept på leverpastej, den är supergod. Serveras på långbordet som tillbehör eller smörgåspålägg.

Ingredienser

  • 1250 g gris- el nötlever (kan kombineras)
  • 350 g fläskkött
  • 500 g späck
  • 1 lök (100 g)
  • 150 g margarin el smör
  • 200 g vetemjöl
  • 12 ½ dl mjölk
  • 7 ½ tsk salt
  • 2 tsk malen svartpeppar
  • 10 ägg
  • Instruktioner

    1. Skär lever, fläskkött, späck och lök i bitar och mal sedan ner detta till en fin färs.
    2. Smält margarinet i en tjockbottnad gryta, rör ner mjölet hastigt, tillsätt mjölk, salt och peppar.
    3. Detta ska sedan kokas upp till en grötaktigt konsistens och måste röras hela tiden så det inte bränner vid i botten.
    4. Låt svalna.
    5. Vispa ner äggen två åt gången i denna grötaktiga konsistens. Blanda sedan denna grötaktiga konsistens med finmalda färsen. Dela sedan upp den färdiga blandningen i aluminiumformar som rymmer 4 ½ dl, det går åt 12-14 st.
    6. Märk locket med obakad leverpastej och dagens datum, frys sedan in dem för tilllagning vid behov. Leverpastejen ska stekas i ett vattenbad mitt i ugnen på 225* i ca 45 min, kontrollera med en potatissticka om den är färdig.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (1)

    Bagarn66 22 mars 2009

    Den godaste leverpastejen jag någonsin har ätit. Tack mamma

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben