Limegravad lax med melonssallad

Serverar: 6-8 portioner

Gravad lax på somrigt vis, serverad med en fräsch melonsallad och myntayoghurt.

Ingredienser

  • 800 g laxfilé, urbenad mittbit med skinn
  • 4 msk salt
  • 4 msk socker
  • 2 tsk grovmalen vitpeppar
  • Rivet skal av 2 lime
  • melonsallad
  • 1 honungsmelon
  • 250 g grön sparris
  • ½ rödlök
  • 250 g körsbärstomater i olika färger
  • 50 g ärtskott
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • Saft från 1/4 citron
  • Flingsalt
  • Myntayoghurt
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 3 msk hackad mynta
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 msk honung
  • Salt
  • Nymald peppar
  • Instruktioner

    1. Skär laxfilén i två delar på längden. Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in filéerna runtom med ca 1 msk av blandningen. Lägg dem med köttsidorna ihop med resten av blandningen och limeskal från den ena limen emellan. Vira plastfolie runt laxen och låt den ligga i en form i kylen i 2 dygn. Vänd på laxen då och då.
    2. Melonsallad: Kärna ur fruktköttet på melonen och skär det i mindre bitar. Bryt av den nedersta delen av sparrisen och förväll stjälkarna 3 minuter i lättsaltat vatten. Spola av i kallt vatten och skär dem sedan i 3 cm stora bitar.
    3. Skala och strimla löken, dela tomaterna och skär av en bit av ärtskottens långa stjälkar. Blanda allt tillsammans med melonen och sparrisen i en skål. Ringla över oljan och pressa över citron. Strö lite flingsalt över.
    4. Myntayoghurt: Blanda alla ingredienser. Smaka av med lite salt och nymald peppar.
    5. Servering: Häll av överflödig vätska från laxen. Torka av laxen och skär den i tunna skivor. Garnera med skalet från den andra limen. Servera laxen med melonsallad och myntayoghurt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben