Lingon- och kolapaj

Serverar: 1 portioner

Servera gärna pajen med en liten klick vispad grädde.

Ingredienser

  • 5 dl rensade lingon (ca 300 g)
  • Pajdeg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 100 g malda hasselnötter
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • 3 msk kallt vatten
  • 1 msk strösocker
  • Kolasås
  • 1½ dl farinsocker
  • 1½ dl flytande honung
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • Instruktioner

    1. Pajdegen: sätt ugnen på 250 grader. Kör snabbt ihop samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform med låg kant och löstagbar botten, 28 cm diameter. Nagga med gaffel. Ställ kallt ca 30 min
    2. Kolasåsen: Blanda farinsocker, honung, grädde, kakao och vaniljsocker i en kastrull. Koka utan lock, på medelvärme ca 10 min. Rör om då och då. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret klickvis.
    3. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Fördela 2 dl lingon i pajskalet och häll kolasåsen över. Fördela resten av lingonen ovanpå. Ställ pajen kallt till servering.

    Liknande recept

    4.6
    10
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben