Lingonbakelser garnerade med smuldeg

Serverar: 10 portioner

Med färdigköpt smördeg går det snabbt att baka de här bakelserna. Som det mesta som bakas av smördeg smakar de bäst lite ljumma.

Ingredienser

  • 500 g djupfryst smördeg
  • 1 ägg
  • 2 dl lingonsylt eller annan sylt alt äppelmos
  • 1½ dl vetemjöl (ca 100 g)
  • 3 msk strösocker
  • 50 g smör eller margarin
  • Instruktioner

    1. Kavla ut degen till en ca ½ cm tjock skiva. Skär den i 10 fyrkantiga bitar och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
    2. Pensla bitarna med uppvispat ägg. Se till att ägget inte rinner över kanterna, då höjer inte degen sig!
    3. Lägg en sked lingonsylt i mitten på varje bakelse.
    4. Blanda vetemjöl och socker. Smula ner matfettet med fingertopparna så att det blir en smuldeg.
    5. Strö smuldegen över bakelserna, lite tjockare runt kanterna så att sylten bara syns lite i mitten. Tryck lite på smulorna så att de fastnar i degen.
    6. Grädda bakelserna i ugn vid 250 grader ca 15 minuter eller tills de är ljusbruna. Låt dem svalna på galler.
    7. Om man använder äppelmos i stället för lingonsylt, smakar det gott om man kryddar med lite kanel på moset.

    Liknande recept

    4.3
    8-10
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben