Lingonpaj med italiensk maräng

Serverar: 6 portioner

En underbar paj där de smått syrliga lingonen passar perfekt ihop med den fluffiga och söta marängen. Det går bra att byta ut lingonen mot blåbär eller andra bär.

Ingredienser

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 nypa salt
  • Rårörda lingon
  • 225 g lingon
  • 2½ dl ljust muscovadosocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 msk majsstärkelse
  • Italiensk maräng
  • 2 dl socker
  • ½ dl vatten
  • 4 äggvitor
  • Dessutom behövs
  • 6 tartelettformar
  • Tillbehör
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Knåda samman ingredienserna till degen. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt mot slutet av tiden ugnen på 180 grader. Kavla ut pajdegen och klä in tartelettformarna.
    2. Rårörda lingon: Mosa ihop lingon, socker, kanel och majsstärkelse med en gaffel. Fyll formarna med lingonmoset. Grädda ca 30 minuter.
    3. Italiensk maräng: Värm upp sockret och vattnet, mät med en termometer och rör inte om. Lägg äggvitorna i en skål och börja vispa dem. När sockerlagen är 121 grader, häll den långsamt ner i en tunn stråle i äggvitorna under vispning. När all sockerlag är nerhälld vispas allt på hög hastighet 5-10 minuter tills marängen är kall.
    4. Spritsa eller täck de svalnade tarteletterna med marängen och bränn av med en brännare. Du kan också använda ugnens grillfunktion, passa då noga, för det går snabbt och bränns lätt.
    5. Servera tarteletterna gärna med en klick lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben