Jag är mycket svag för blåbärspajer och när jag hittade den här i Allers var jag tvungen att pröva på direkten.
Ingredienser
Mördegsbotten
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 litet ägg
Fyllning
5 ägg
1 1/2 dl socker
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
150 g frysta blåbär
Instruktioner
Arbeta ihop smör, vetemjöl och socker i en matberedare. Tillsätt ägget. Låt degen vila i kylen övertäckt med plast någon timme. Klä sedan en pajform, 26 cm i diameter, eller 10 små formar med degen. Sätt ugnen på 175°.
Vispa ihop ägg, socker och grädde till fyllningen. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och vispa ned dem i smeten. Lägg blåbären i pajskalet och häll smeten över bären. Ställ i frysen 30 minuter före gräddning.
Grädda pajen 25 minuter, små formar i 225° ca 10 minuter. Pudra med florsocker vid servering.
"Sätt ugnen på 175°" - ska man förgrädda pajskalet? Hur länge?