Ljuvlig blåbärslängd med mandelmassa

Serverar: 2 portioner

Vetebröd är inte bara bullar. En härlig längd smakar lika gott och går snabbare att baka. Här fylls den med blåbär och mandelmassa - ljuvligt gott! Receptet går lätt att dubblera om gästerna blir många.

Ingredienser

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2 dl mjölk
  • 1 litet ägg
  • 2 krm nymald kardemumma
  • ½ dl socker
  • ½ krm salt
  • 5 dl vetemjöl, 300 g
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning
  • 125 g blåbär
  • ½ dl florsocker
  • 50 g mandelmassa
  • Garnering
  • 1 uppvispat litet ägg
  • 25 g mandelspån
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1-2 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Finfördela jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp. Rör i ägg, nymald kardemumma, socker och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen i ca 5 minuter. Täck med bakduk och låt den jäsa ca 30 minuter.
    2. Koka blåbären med florsockret ca 5 minuter så det blir sylt. Låt svalna.
    3. Klicka i smöret i den jästa degen. Blanda eventuellt i lite mer mjöl om degen känns kladdig (men inte för mycket så att den blir hård, inte gott med hård längd). Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två och kavla ut en bit i taget till en rektangel, ca 25x40 cm. Bred ut hälften av blåbärssylten och grovriv hälften av mandelmassan över.
    4. Rulla ihop och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör samma med den andra deghalvan och resten av blåbärssylten och mandelmassan.Klipp snett uppifrån djupa jack i längderna och vik flikarna växelvis åt höger och vänster så det ser ut som en fläta. Låt längderna jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
    5. Sätt ugnen på 200 grader.
    6. Pensla längderna med uppvispat ägg. Strö på mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna på galler. Rör florsocker och vatten till en glasyr. Ringla glasyren över längderna och låt stelna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben