Ljuvlig fruktkaka

En mycket saftig och god fruktkaka som passar bra till julen! Kakan bör göras en dag i förväg då den behöver "stå till sig". Skär man i den samma dag är den bara smetig och inte alls lika god.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl russin
  • 10 finhackade, torkade, aprikoser
  • 3 msk konjak, eller efter smak då konjaken ofta har olika smakstyrka
  • Instruktioner

    1. Smöra och bröa en liten form, ca 20 cm i diameter, helst med löstagbar botten.
    2. Klipp ut och lägg en rundel av bakplåtspapper i botten så att det inte blir så mycket smulor på den färdiga kakan.
    3. Sätt ugnen på 160 grader.
    4. Smält smöret och låt svalna.
    5. Riv under tiden mandelmassan grovt och vispa samman ägg och socker till en pösig smet.
    6. Vänd ner det smälta smöret i äggsmeten och rör om. Tillsätt sedan mandelmassan.
    7. Blanda vetemjöl med vaniljsocker, russin och aprikoser.
    8. Rör ner detta i äggsmeten och smaksätt med konjak.
    9. Lägg smeten i formen och grädda i ungefär 40 minuter.
    10. Vid mindre form får man förlänga gräddningen några minuter, och tvärtom vid större form.

    Liknande recept

    4
    1 h 20 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben