Lök- och ostbröd.

Serverar: 1 portioner

Löken i brödet kan som variation bytas ut mot purjolök, gul- eller rödlök.

Ingredienser

  • 6 små schalottenlökar (ca 300g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk grovkornig senap
  • 8-9 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 2 dl riven ost (t ex cheddar)
  • Instruktioner

    Skala och skiva lökarna ganska grovt. Fräs dem i olja i en stekpanna i ca 5 minuter. Blanda i senapen och låt svalna. Häll mjöl och salt i degbunken . Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i lite av mjölken. Häll ner blandningen i mjölet tillsammans med ägget, det mesta av osten och löken med oljan som är kvar i pannan. Spara lite lök och ost att strö ovanpå brödet. Arbeta ihop degen och knåda den i ca 5 minuter på lätt mjölad arbetsbänk eller i maskin. Forma degen till ett runt bröd och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Gör några cm-djupa skåror i brödet. Pensla det med mjölk eller ägg och strö över lite lök och ost. Täck med oljad plastfolie och låt jäsa ca 45 minuter. Ta bort plastfolien. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader, 35-40 minuter. Låt det svalna på galler och servera brödet ljummet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben