Lök- och ostpaj med äpple

Serverar: 8 portioner

Det saftiga innehållet och det knapriga pajskalet gör den här lökpajen helt enkelt oemotståndlig.

Ingredienser

  • 4 dl fyra sädesslagsmjöl + mjöl till bakbordet
  • Salt
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 ½ dl lätt kesella
  • 3 msk olja + olja till formen
  • 500 g lök
  • 10 g smör
  • Svartpeppar
  • 1 tsk torkad mejram
  • 2 syrliga äpplen
  • 1 ½ dl lätt crème fraiche
  • 3 ägg
  • 1 dl lättmjölk
  • 100 g smakrik ost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en springform, ca 25 cm i diameter, med olja. Sikta ner mjölet i en skål och blanda ner ½ tsk salt, bakpulver, timjan, kesella och olja. Arbeta samman med elvispens degkrokar till en slät, fast deg.
    2. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Klä formen med degen och stick små hål i botten med en gaffel. Sätt in formen i ugnen och förgrädda 15 min. Ta ut och låt svalna.
    3. Skala lökarna och skär dem i tunna ringar, ev på ett grönsaksjärn. Hetta upp smöret i en teflonstekpanna och stek löken tills den börjar mjukna. Krydda med salt, peppar och mejram.
    4. Skölj äpplena, dela dem i fjärdedelar och ta bort kärnhusen. Skiva äppelklyftorna tunt. Vispa ihop crème fraiche med ägg och mjölk och krydda med salt och peppar. Riv osten fint och rör ner den i äggblandningen.
    5. Lägg löken i pajformen, bred ut äppelskivorna ovanpå och häll över äggstanningen. Grädda lökpajen ca 25 min, tills ytan fått fin färg. Ta ut den ur ugnen, låt svalna och skär upp i bitar.

    Liknande recept

    4.8
    30 min
    6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben