Ett bra recept. Välj mellan bullar, flätor och längder.
Ingredienser
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 dl Canderel strö
1,5 tsk kardemumma (mald)
1.5 l vetemjöl
1 g saffran
1 ägg
Russin
Instruktioner
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll vätskan i bunken och rör ut jästen. Tillsätt salt, Canderel, kardemumma och saffran.
Häll i mjölet men spara lite till utbakning.
Arbeta degen smidig så den släpper från kanterna. Strö lite mjöl över degen och täck med bakduk.
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 50 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen väl. Forma till bullar, fätor eller längder.
Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa under bakduk
till dubbel storlek, ca 30 min. Pensla med uppvispat
ägg och garnera med russin.
Grädda lussebullarna mitt i ugnen i 250 grader i ca 5-10 minuter.
Flätor eller längder gräddas i den nedre delen av ugnen i 200-225 grader i ca 15-20 minuter.