Lyxgratäng med skaldjur

Serverar: 8 portioner

Kanske något lyxig men ack så god gratäng

Ingredienser

  • 1 kg hälleflundra (i bit)
  • 4 scharlottenlökar
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 3 msk torr vermouth
  • 1 tsk salt
  • 2 krm kajennpeppar
  • 4 paket djupfryst bladspenat (á 250 g)
  • 2 tsk salt
  • 1 burk kräfttjärtar (ca 350 g)
  • 200 g djupfrysta skalade räkor
  • 4 del färskriven parmesanost
  • ½ dl vetemjöl
  • MOS
  • 20 potatisar (ca 800 g)
  • 50 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 2 tsk salt
  • 2 krm mald vitpeppar
  • Instruktioner

    Börja med moset. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt potatisen rinna av och mosa den tillsammans med matfettet, gärna med elvisp. Tillsätt mjölken och vispa till ett fast och luftigt mos. Rör i äggulan och smaka av med peppar och salt. Fyll moset i en spritspåse med spetsig tyll (spets). Spritsa moset runt om i en lätt smord ugnssäker form. Skär fisken i 8 portionsbitar. Skala och finhacka löken. Fräslöken i hälften av matfettet i en traktörpanna några minuter utan att den får färg. Lägg fisken i pannan och häll över vin och fiskbuljong. Sjud fisken under lock ca 5 min. Ta upp fisken med en hålslev och lägg den på en tallrik så länge. Häll grädden i trktörpannan och låt koka ihop något. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och häll redningen i pannan. Låt såsen koka några minuter. Smaka av med vermouth, salt och peppar. Halvtina och grovhacka spenaten. Fräs spenaten i resterande matfett i en stekpanna tills all vätska har kokat in. Krydda med salt. Bred ut spenaten i formen. Lägg fisken ovanpå spenaten och strö över väl avrunna skaldjur. häll över såsen och strö över osten. Gratinera mitt i ugnen i 250 grader ca 10 min eller gör fiskgratängen hel färdig i förväg och förvara i kylskåpet, gratinera då i 225 grader ca 20 min Servera fiskgratängen med haricots verts eller sockerärter

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben