Lyxig chokladkaka med rödbetor

Saftig och otroligt god chokladkaka som är lite nyttigare än de flesta chokladkakor.

Ingredienser

  • 1½ dl kallpressad olivolja
  • 1 1/4 dl lönnsirap eller flytande honung
  • 50 g mörk choklad, i bitar, 75%
  • 5 dl rå rödbeta eller 3-4 medelstora, rivna, 250 g
  • 3 ägg
  • 3 3/4 dl ljust dinkelmjöl, 200 g
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 msk kakao
  • En nypa havssalt
  • 1 msk kokosflingor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader.
    2. Värm upp oljan i en kastrull på mycket låg värme. Tillsätt lönnsirap och choklad i bitar och rör om tills chokladen har smält. Ta av från plattan. Tillsätt rivna rödbetor och rör om så att allt blandas. Vispa upp äggen i en liten skål och häll dem sedan i kastrullen. Sikta ner mjöl, bakpulver, kakao och salt i en annan skål och rör ner det i rödbetssmeten.
    3. Smörj en sockerkaksform, 20 cm med eller utan hål, med lite olja. Strö kokosflingor på sidorna så att smeten inte fastnar. Häll kaksmeten i formen och grädda i 25-30 minuter, eller tills kakan har blivit lite mörk och sprucken ovanpå och fortfarande är en aning kladdig inuti. Låt svalna i 15 minuter, stjälp sedan upp kakan försiktigt ur formen.
    4. Kakan är fantastiskt god när den är varm, men man kan låta den svalna och förvara den i kylskåpet i 2-3 dagar.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben