Makrill på orientaliskt vis
Dadlar, mandel, kanel och spiskummin är ovanliga ingredienser i en fiskrätt. Men de ingår i den här anrättningen från de södra medelhavsländerna.
Ingredienser
4 medelstora makrillar à ca 300 g, urtagna
Salt
Svartpeppar
3 skivor osötat bröd
1 gul lök
80 g dadlar
1 knippe persilja
1 krm kanel
1 krm spiskummin
50 g mandelspån
2 msk pinjenötter
1 citron + 1 citron skuren i klyftor
Instruktioner
- Skölj makrillarna noggrant och badda dem torra med hushållspapper. Salta och peppra inuti makrillarna och på båda sidor. Pensla fisken med olja. Täck över och låt stå 30 minuter i kylen.
- Ta bort skorpan på brödskivorna och lägg dem i blöt i 1 dl ljummet vatten. Skala och hacka löken. Kärna ur dadlarna och hacka dem fint.
- Lägg några persiljeblad åt sidan till garnering och hacka resterande fint. Blanda med lök, dadlar, kanel och spiskummin.
- Hacka mandelspånen grovt. Krama ur brödet och blanda ner brödet, mandeln och pinjenötterna i dadelblandningen. Salta, peppra och rör om. Sätt ugnen på 200 grader.
- Fyll makrillarna med dadelblandningen och lägg dem i en ugnsfast form. Pressa en citron. Ringla citronsaften över fisken och sätt in formen i ugnen. Stek fisken i ugnen 20-25 minuter. Garnera med persilja och citronklyftor och servera.
Liknande recept
Kommentarer (0)