Makrill på orientaliskt vis

Serverar: 4 portioner

Dadlar, mandel, kanel och spiskummin är ovanliga ingredienser i en fiskrätt. Men de ingår i den här anrättningen från de södra medelhavsländerna.

Ingredienser

  • 4 medelstora makrillar à ca 300 g, urtagna
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 3 skivor osötat bröd
  • 1 gul lök
  • 80 g dadlar
  • 1 knippe persilja
  • 1 krm kanel
  • 1 krm spiskummin
  • 50 g mandelspån
  • 2 msk pinjenötter
  • 1 citron + 1 citron skuren i klyftor
  • Instruktioner

    1. Skölj makrillarna noggrant och badda dem torra med hushållspapper. Salta och peppra inuti makrillarna och på båda sidor. Pensla fisken med olja. Täck över och låt stå 30 minuter i kylen.
    2. Ta bort skorpan på brödskivorna och lägg dem i blöt i 1 dl ljummet vatten. Skala och hacka löken. Kärna ur dadlarna och hacka dem fint.
    3. Lägg några persiljeblad åt sidan till garnering och hacka resterande fint. Blanda med lök, dadlar, kanel och spiskummin.
    4. Hacka mandelspånen grovt. Krama ur brödet och blanda ner brödet, mandeln och pinjenötterna i dadelblandningen. Salta, peppra och rör om. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Fyll makrillarna med dadelblandningen och lägg dem i en ugnsfast form. Pressa en citron. Ringla citronsaften över fisken och sätt in formen i ugnen. Stek fisken i ugnen 20-25 minuter. Garnera med persilja och citronklyftor och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben