Vi Svenskar äter alldeles för lite lever. Om man gör en kombination av kalvlever, kycklinglever och blandfärs får man en leverbiff med en ganska neutral smak. Kryddningen i den här maträtten bidrar också till en inte allt för framträngande leversmak.
Ingredienser
2 ½ hg kalvlever
2 ½ hg kycklinglever
2 ½ hg blandfärs
1 ägg
1 kokt kall potatis
6 msk ströbröd
3 msk maizenamjöl
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 gul lök
2 ansjovisfiléer
1 tsk ansjovisspad
2 tsk salt
3-4 krm grovmald svartpeppar
1-2 tsk salvia
Smör
Rapsolja
Instruktioner
- Putsa levern fri från hinnor och fett, skär den i små bitar, mal den tillsammans med blandfärsen två gånger i köttkvarn eller till en slät smet i matberedare.
- Blanda ströbröd och maizenamjöl med mjölk och grädde, blanda till en klumpfri smet, låt svälla en stund.
- Finhacka löken och fräs den i lite rapsolja utan att den blir brun.
- Rensa ansjovisen och finhacka filéerna fint, blanda ner dem i lever/köttfärsröran, tillsätt ägget och kryddorna och rör ner det svällda ströbrödet, blanda noga.
- Provstek en liten klick av smeten i smör och rapsolja, salta mer om det skulle behövas.
- Stek jämnstora biffar av smeten i smör och rapsolja.
- Servera med kokt potatis eller potatismos, en gräddsås och någon grönsak.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Jag har nyss lärt mig tycka om lever, bättre sent än aldrig;-) Detta låter riktigt gott till skillnad från skolans torra leverbiffar på 70-talet. Ska testa i mellandagarna. God jul!