Maltlimpa (brödmaskin)

En mustig god limpa.

Ingredienser

  • 1½ dl maltkorn för svagdricka
  • 3 dl kokande vatten
  • 2 dl apelsinjuice
  • 3 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk brödsirap
  • 80 g grahamvetemjöl
  • 280 g specialvetemjöl
  • 1 tsk torrjäst
  • Instruktioner

    1. Häll kokande vatten över maltkornen, låt dra ca ½ timme eller längre, sila sen bort vätskan.
    2. Ta ur brödformen ur maskinen. Olja in knådningsbladet med en droppe olja så lossnar bladet enklare då brödet stjälps upp.
    3. Lägg de blötlagda maltkornen i brödformen, häll apelsinjuice över. Tillsätt oljan, salt och socker. Tillsätt mjölen (1 dl graham och 4 dl vetemjöl) och till sist torrjästen. Använd gärna våg till mjölsorterna för bättre resultat.
    4. Sätt ner brödformen i maskinen och stäng locket. Ställ in brödmaskinen på fullkornsbröd och 750 g bröd. Har ni tefal brödmaskin; välj program 2 (3 h, 30 min) och 750 g bröd och tryck på start. Brödet passar även för timer.
    5. Stäng av maskinen när brödet är färdigt. Ta ut brödformen och stjälp upp brödet, låt svalna, gärna på galler. Ta bort knådningsbladet om det sitter fast, tex med ändan av en tesked.
    6. Istället för apelsinjuice kan man variera med vatten, mjölk, öl. Man kan även prova byta ut grahamvetemjölet mot andra mjölsorter. I stället för brödsirap, prova andra sockersorter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben