Mandelkaka med bär och glass

Perfekt avslutning på en god middag...

Ingredienser

  • Mandelkaka
  • 50 g mandelmassa
  • 2 ägg, uppvispade
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl Dansukker strösocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 200 g mjukt smör
  • Färska bär i limesirap
  • Ca ½ l färska bär eller frukt
  • 2 ½ dl Dansukker vit sirap
  • ½ lime
  • Hemgjord vaniljglass
  • ½ l matlagnings eller kaffegrädde
  • 1 dl Dansukker strösocker
  • 2 tsk Dansukker vaniljsocker
  • 4 äggulor
  • Instruktioner

    1. Mandelkaka: Sätt ugnen på 175°. Rör ihop mandelmassa och socker. Tillsätt de vispade äggen lite i taget och rör sedan ner det mjuka smöret. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten.
    2. Häll smeten i en liten avlång form. Grädda kakan i 175° varm ugn i 15–20 minuter. Låt kakan svalna, och skär den sedan i lagom tjocka skivor.
    3. Färska bär i limesirap: Skala och finhacka det yttersta skalet av limen. Dela limen och pressa ur saften. Blanda saft och skal med sirapen och låt det hela dra i kylen.
    4. Vänd ner frukt eller bär i den kalla lagen omedelbart före servering. I stället för limeskal kan du använda finhackad färsk mynta.
    5. Hemgjord vaniljglass: Koka upp grädden med sockret. Tag grytan från värmen och tillsätt vaniljsockret. Rör ner äggulorna i gräddblandningen och värm på svag värme under ständig omrörning tills blandningen tjocknar till en kräm. Sila krämen och låt den kallna.
    6. Häll den kylda krämen i en glassmaskin eller låt den stå i frysen i 10 timmar och rör om i den med jämna mellanrum. Det går också bra med en god, färdigköpt glass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben