Mandelpajer med plommon och rosmarin

Serverar: 10 portioner

Dessa pajer är en blandning av paj och kaka. Pajerna blir extra saftiga av nötter och ost. En spännande brytning mellan sött och lite sälta. Perfekt efter en soppa eller till en kopp te. Om du bakar smeten i en större form så öka gräddningstiden med 5-10 minuter.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • Ca 3 dl mandelmjöl, 150 g
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 3 stora ägg
  • 1 dl mjölk
  • 75 g finriven grevéost
  • 5 mogna plommon
  • 1 msk råsocker
  • Topping
  • 25 g gräddädelost
  • 25 g smör
  • 3 kvistar rosmarin
  • 2 msk hackad sötmandel
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mandel-och vetemjöl, socker, bakpulver och salt. Vispa äggen lätt i en bunke. Tillsätt mjölk och smält smör och vispa ihop. Häll äggvispet i mjölblandningen och blanda väl. Rör till sist ner osten. Bred ut smeten i ugnssäkra portionsformar, gärna med löstagbar kant, ca 10 cm i diameter, eller i en stor form, ca 30 cm i diameter.
    3. Halvera, kärna ur och skär plommonen i klyftor. Fördela i formarna och strö på råsockret. Fördela bitar av ädelost i formarna och hyvla över smör. Strö över repade rosmarinblad och hackad mandel. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben