Mandeltårta med björnbärsmousse

Serverar: 8-10 portioner

Gör den gärna dagen innan! Björnbär kan bytas ut mot hallon. Tårtan på bilden har även ett lager med hallonmousse.

Ingredienser

  • Mandelbotten
  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • Björnbärsmousse
  • 400 g färska eller tinade björnbär = 3 dl björnbärspuré
  • 4 gelatinblad
  • 1 dl strösocker
  • 3/4 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg en rundel bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, 23-25 cm i diameter.
    2. Riv mandelmassan (det går lättare om du fryser den innan) och vispa ihop den till en smet tillsammans med äggen.
    3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 15-25 minuter. Låt kakan svalna i formen, stjälp upp den och dra av papperet. Diska ur formen och lägg tillbaka kakan.
    4. Passera björnbären genom en finmaskig sil så att det blir en slät puré.
    5. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Koka socker och vatten några minuter tills sockerlagen är genomskinlig.
    6. Lyft upp gelatinbladen, krama ur dem och låt dem smälta under omrörning i sockerlagen. Låt svalna.
    7. Vispa grädden och blanda den först med björnbärspurén och sen med avsvalnad sockerlag. Se till att allt är väl blandat.
    8. Häll moussen ovanpå kakan och "skaka till" formen så att moussen blir slät, täck formen med plastfilm eller aluminiumfolie så att den inte tar smak av annat.
    9. Låt den stå i kylen minst 4 timmar, allra helst över natten.
    10. Lossa försiktigt den avtagbara kanten (dra ev. med en kniv längs tårtans kant först) och dekorera tårtan valfritt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben