Mandeltårta med limekräm

Serverar: 10-12 portioner

En god saftig tårta som mår bra av att stå en stund innan servering!

Ingredienser

  • 200 g sötmandel
  • 1 msk potatismjöl
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 75 g mörk choklad
  • Limekräm
  • 4 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör
  • Rivet skal av 1 lime eller 1/2 citron
  • Garnering
  • 50 g rostade mandelspån
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Rita upp två cirklar med ca 22 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper.
    2. Kör mandeln i matberedare så fint det går. Blanda mandel och potatismjöl. Vispa vitorna hårt, tillsätt sockret och vispa några sekunder till. Blanda äggvitesmeten med mandlarna. Fördela och bred ut smeten i ett jämnt lager i de två cirklarna.
    3. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Lossa bottnarna när de svalnat något.
    4. Smält chokladen över vattenbad och bred ut chokladen på en av bottnarna.
    5. Blanda äggulor, grädde, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen riktigt tjock under kraftig omrörning. Det tar en stund och krämen ska endast sjuda, inte koka. Låt krämen svalna något. Rör ner limeskalet. Bred 1/3 av krämen på chokladbottnen.
    6. Lägg på den andra botten och bred över resten av krämen. Strö över mandel. Låt gärna tårtan stå några timmar före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben