Marängpaj med hallon curd
Lemon curd känner nog de flesta till men hallon curd, blåbär curd och jordgubb curd...? Snabbt att förbereda, kan frysas. En annan fördel med curd i stället för färska eller frysta bär är att man slipper saften som blöter upp både botten och maräng.
Ingredienser
125 g smör
½ dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
Hallon curd
250 g hallon
1 ½ dl grädde
1 dl florsocker
1 ½ msk Maizena
25 g smör
Marängtopp
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker
Mandelspån
Instruktioner
- Arbeta gärna ihop degen till bottnen i en matberedare. Tryck ut
den i en pajform, picka med en gaffel och ställ i kylen i minst 30 minuter.
- Förgrädda i 10 minuter, 175º, i mitten av ugnen.
- Blanda grädde, florsocker och hallon. Ge ett snabbt uppkok under vispning. Tillsätt Maizena utrört i lite vatten och sjud någon minut. Krämen tjocknar snabbt. Ta av från värmen och rör ner smöret.
- Hallon curden ska vara avsvalnad innan den fylls i pajskalet så gör den i god tid. Den kan stå färdig i kylen och håller upp till en vecka. Det går även bra att frysa den. Mängden räcker till 2 pajer men är även god som fyllning i mjuka kakor, muffins, tårtor eller i hemgjord glass.
- Vispa äggvitorna styva, tillsätt sockret lite i taget.
- Bred ut hälften av hallon curden i det förgräddade pajskalet och klicka toppar av marängen. Strö över mandelspån.
- Grädda ca 25 minuter tills marängen fått färg. Observera att marängen endast blir spröd på ytan och "seg" inuti.
- Låt svalna innan servering, den är även god kall.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Mmums! Denna var verkligen god och lätt att svänga ihop. Full pott från mig, tack för receptet!
Den var verkligen god, ja gjorde den med färska jordgubbar som ja delade. Men den blir säkert god med hallon också.