Marängpaj med hallon curd

Serverar: 8 portioner

Lemon curd känner nog de flesta till men hallon curd, blåbär curd och jordgubb curd...? Snabbt att förbereda, kan frysas. En annan fördel med curd i stället för färska eller frysta bär är att man slipper saften som blöter upp både botten och maräng.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • ½ dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Hallon curd
  • 250 g hallon
  • 1 ½ dl grädde
  • 1 dl florsocker
  • 1 ½ msk Maizena
  • 25 g smör
  • Marängtopp
  • 2 äggvitor
  • 1 ½ dl strösocker
  • Mandelspån
  • Instruktioner

    1. Arbeta gärna ihop degen till bottnen i en matberedare. Tryck ut den i en pajform, picka med en gaffel och ställ i kylen i minst 30 minuter.
    2. Förgrädda i 10 minuter, 175º, i mitten av ugnen.
    3. Blanda grädde, florsocker och hallon. Ge ett snabbt uppkok under vispning. Tillsätt Maizena utrört i lite vatten och sjud någon minut. Krämen tjocknar snabbt. Ta av från värmen och rör ner smöret.
    4. Hallon curden ska vara avsvalnad innan den fylls i pajskalet så gör den i god tid. Den kan stå färdig i kylen och håller upp till en vecka. Det går även bra att frysa den. Mängden räcker till 2 pajer men är även god som fyllning i mjuka kakor, muffins, tårtor eller i hemgjord glass.
    5. Vispa äggvitorna styva, tillsätt sockret lite i taget.
    6. Bred ut hälften av hallon curden i det förgräddade pajskalet och klicka toppar av marängen. Strö över mandelspån.
    7. Grädda ca 25 minuter tills marängen fått färg. Observera att marängen endast blir spröd på ytan och "seg" inuti.
    8. Låt svalna innan servering, den är även god kall.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    irrevirre 11 mars 2011

    Mmums! Denna var verkligen god och lätt att svänga ihop. Full pott från mig, tack för receptet!

    gun16 4 september 2011

    Den var verkligen god, ja gjorde den med färska jordgubbar som ja delade. Men den blir säkert god med hallon också.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben