Margaretas franska galette

Margaretas ljuvligt goda franska galette, bakas lätt som en plätt.

Ingredienser

  • 25 g jäst för söta degar
  • 1 dl vatten
  • 125 g smör
  • 2 msk socker
  • 1 ägg
  • Rivet skal av ½ citron
  • 1 krm salt
  • Ca 5 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • Ca 75 g smör
  • 1 dl socker
  • Garnering
  • Citronskal
  • Kronblad av ringblommor
  • Servering
  • Crème fraiche
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en skål, rör ut i vattnet. Rör rumsvarmt smör, socker, ägg, citronskal och salt, smidigt i en bunke. Tillsätt jästblandningen och mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.
    2. Sätt ugnen på 225 grader.
    3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla varje bit till en stor rund kaka och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Vik upp en tunn kant runtom.
    4. Hyvla kallt smör med en osthyvel och fördela över degen. Strö över socker. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
    5. Serveras nygräddad och ljummen, gärna med créme fraiche. Garnera med citronskal och kronblad av ringblommor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben