Marinerade kycklingspett med jordnötssås

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Underbart god och kryddig jordnötssås med en smula bett i. Jag använder alltid jordnötssmör med bitar i eftersom jag gillar det!

Ingredienser

  • Spetten
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl soja
  • 1 tsk brun farin
  • Träspett
  • Rostade sesamfrön
  • Strimlad purjolök
  • Jordnötssås
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 1 tsk chilipulver
  • 3 krm malen ingefära
  • 3 krm malen spiskummin
  • 3 krm malen koriander
  • 2 krm sambal oelek
  • 1 msk brun farin
  • ½ tsk salt
  • 100 g jordnötssmör
  • 1 msk pressad lime
  • 1 ½ dl vatten
  • Instruktioner

    1. Spetten: Skär varje filé i ca 4-5 remsor på längden. Skala och hacka lök och vitlök. Blanda lök, vitlök, soja och socker i en skål. Vänd ner kycklingbitarna. Täck över och låt marinera minst 2 timmar, helst längre. Låt spetten ligga i blöt ca 30 minuter före grillning. Sätt ugnen på grillvärme, 275 grader. Fördela kycklingen på spetten. Grilla högt upp i ugnen ca 4 min på varje sida. Strö över rostade sesamfrön och purjostrimlor som garnering.
    2. Såsen: Skala och hacka vitlöken. Hetta upp oljan och fräs vitlök och torra kryddor i ca 1 minut under omrörning. Blanda ner övriga ingredienser. Koka upp såsen och sjud sakta tills den tjocknar, ca 3 minuter. Rör om då och då. Om såsen lagas i förväg och ska värmas upp är det bara att späda med vatten till lagom konsistens.
    3. Servera med jasminris eller nudlar, limeklyftor och asiatisk pressgurka.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben