Matjessillpaj med västerbotten, rödlök och dill

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

När matjessillen blir varm får den en härlig mild smak.

Ingredienser

  • 11/2 dl vetemjöl
  • 2 dl fullkornsvetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk dillfrön
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 2-3 msk iskallt vatten
  • 2 stora rödlökar eller 3 små
  • Olivolja
  • 1/2 citron
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 3 ägg
  • 1 burk matjessill, 200 g
  • 1 rejäl knippa dill
  • Riven muskot
  • Nymalen svartpeppar
  • 2 dl riven Västerbottenost
  • Eventuellt lite gräslök
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Blanda mjölsorterna med salt och stötta dilfrön. Hacka och finfördela smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i en halvtimme. Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.
    2. Skala och skiva rödlöken tunt. Hetta upp lite olivolja och smör och stek den riktigt mjuk på låg värme. Pressa över citronsaften. Vispa ihop grädde och ägg. Grovhacka sillen och blanda ner tillsammans med hackad dill och riven muskot. Smaksätt med nymalen svartpeppar och tillsätt osten. Täck pajskalet med rödlök,. Häll på äggsmeten. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter eller tills fyllningen stannat. Låt svalna något och strö eventuellt över strimlad gräslök inför serveringen. Kan ätas både kall och ljumen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    fezalisa 16 juni 2009

    Tack för ett jättegott recept på sillpaj! Alla i min familj som gillar sill älskade den. Agneta

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben